click here to find us on Facebook   ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024 - GREEK NAME DAYS

  

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ WEBMASTERS (http σε https) : Στο script του εορτολογίου αλλάξτε από http://www.eortologio.gr/.. σε https://www.actus.gr/..
ATTENTION TO WEBMASTERS (http to https) : At the eortologio script, change from http://www.eortologio.gr/.. to https://www.actus.gr/..
site update 01/01/2024 : α. Αναπροσαρμόστηκαν οι ημερομηνίες των κινητών γιορτών του έτους 2024, β. έχει προστεθεί Google Calendar για το 2024

Home επιλέξτε αρχικό γράμμα ονόματος  right arrow eortologio Α+ Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
επιλέξτε μήνα  right arrow eortologio Ιαν Φεβ Μάρ Απρ Μάι Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπ Οκτ Νοέ Δεκ χωρίς γιορτή visit our greek eortologio name days page in English- το εορτολογιο με Λατινικούς χαρακτήρες δηλ. Greeklish in English
βιβλίο επισκεπτών υπολογισμός Πάσχα & κινητών γιορτών μικτά ονόματα οι πηγές μας links διάφορα άρθρα news feed
click here to go to www eortologio gr - rss news feeds page
click here to go to www eortologio gr - rss news feeds page
Google Calendar:
+ Ελληνικά 2024
+ Αγγλικά 2024
site map διαφημιστείτε στο eortologio.gr εικόνες για το site σας προσθέστε το εορτολόγιο στο site σας επικοινωνήστε μαζί μας
Jesus fish sign - Σήμα Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.
εγγραφείτε στο newsletter μαςclick for www eortologio gr freebies, igoogle, gadget, my-yahoo, forum, blog - εορτολόγιο freebies
προσθέστε το εορτολόγιο στις σελίδες σας

click for www namedays gr freebies, igoogle, gadget, my-yahoo, forum, blog - namedays freebies
add namedays to your pages

webmaster freebies : Εμφανίστε και εσείς στις σελίδες σας το ποιός γιορτάζει με πάντα επίκαιρη ενημέρωση. Δείτε εδώ για λεπτομέρειες. Η παροχή αυτή είναι δωρεάν χωρίς χρέωση ή άλλη υποχρέωσή σας !!!Συναξαριστής
28  Οκτωβρίου

ΒΗΛΗ (Βήλη, Βίλια, Βηλη, Βιλια)


 
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΕΡΕΝΤΙΟΣ και ΝΕΟΝΙΛΛΗ οι σύζυγοι και τα παιδιά τους ΣΑΡΒΗΛΟΣ, ΝΙΤΑΣ, ΙΕΡΑΞ, ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΙΟΣ, ΒΗΛΗ και ΕΥΝΙΚΗ

Ηταν μια πραγματική "κατ' οίκον εκκλησία" (Α' προς Κορινθίους ιστ' 191). Οικογένεια αληθινά χριστιανική, με μια ψυχή, με μια καρδιά και το ίδιο φρόνημα.

Οταν άρχισε ό διωγμός κατά των χριστιανών, ειδοποίησαν τους δύο συζύγους ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν. Τότε ό Τερέντιος και ή Νεονίλλη σκέφθηκαν να φύγουν μακριά, προκειμένου να προστατέψουν τα παιδιά τους, ή να μείνουν και να περιμένουν με γενναιότητα οποιοδήποτε μαρτύριο;

Οι πέντε γιοι και οι δύο θυγατέρες τους έδωσαν αποφασιστική απάντηση. Γιατί να φύγουν; Ό διωγμός είχε εξαπλωθεί παντού. Έπειτα, ή αναχώρηση τους θα ενέσπειρε τον πανικό στους εκεί χριστιανούς. Και το σπουδαιότερο, ή Εκκλησία δεν ενισχύεται από φυγάδες, αλλά από μάρτυρες και αθλητές.

Ετσι, όλη ή οικογένεια αποφάσισε να μείνει σταθερή στην απόφαση της. Και όλοι μαζί, αφού ομολόγησαν το Χριστό, πέθαναν με αποκεφαλισμό.

-----------------------------

Σε μια από τις κεντρικές εκκλησίες των Αθηνών, στον Αγιο Γεώργιο του Καρύτση, ανάμεσα στις άλλες εικόνες υπάρχει και μια εικόνα με την επιγραφή: «Αγία Ευνίκη». Πως βρέθηκε η εικόνα, της όχι τόσο γνωστής αυτής Αγίας μέσα σ’ αυτήν την εκκλησία;

Η ιστορία της αρχίζει την πρώτη ημέρα του πολέμου του 1940, 28 Οκτωβρίου. Ο πόλεμος μας έχει κηρυχτεί. Οι Αθηναίοι έχουν γεμίσει τους δρόμους της πρωτεύουσας αλαλάζοντας από ενθουσιασμό και διαδηλώνοντας την απόφασή τους, για τον ιερό «υπέρ πάντων» αγώνα. Ξαφνικά μέσα σ’ εκείνο το παραλήρημα οι σειρήνες σημαίνουν συναγερμό. Εχθρικά αεροπλάνα έχουν φανεί στον ορίζοντα. Πολλοί τρέχουν να κρυφτούν. Αλλοι καταφεύγουν στις εκκλησίες. Στον Αη-Γιώργη του Καρύτση ανάμεσα σ’ άλλους μια μεσόκοπη γυναίκα πλησιάζει τον ιερέα και τον παρακαλεί να της κάμει μια παράκληση για να νικήσουν τα ελληνόπουλα και να γυρίσουν γρήγορα στα σπίτια τους.

- Και σε ποιον Αγιο θέλεις να κάμω την παράκληση, ρώτησε ο ιερέας την γυναίκα.

- Στον τόπο μας, πάτερ, του απάντησε η γυναικούλα, συνηθίζαμε πάντα σε τέτοιες δύσκολες στιγμές να κάμουμε παράκληση στον Αγιο που γιορτάζει αυτήν την ημέρα.

- Για να δούμε, λοιπόν, ποιοί γιορτάζουν σήμερα! Και ψάχνοντας ο σεβάσμιος ιερέας το μηναίο βρήκε: «Τη αυτή ημέρα μνήμη των αγίων μαρτύρων Τερεντίου, Νεονίλλης και των τέκνων αυτών Σαρβίλου, Νιτά, Ιέρακος, Θεοδούλου, Βήλη, Φωκά και Ευνίκης....».

- Πως είπατε, πάτερ μου; Ευνίκη; Ρώτησε με απορία η γυναίκα.

- Ναι Ευνίκη. Γιατί ρωτάς με τόση απορία;

- Να δεν καταλαβαίνετε, πάτερ μου, τι όνομα είναι αυτό. Είναι όνομα σημαδιακό. Ευνίκη, δηλαδή καλή νίκη. Θα νικήσουμε, πάτερ μου, καταλαβαίνετε; Κάνετέ μου, λοιπόν, μια παράκληση στην Αγία Ευνίκη.Μια περίεργη ανατριχίλα είχε περάσει το σώμα της άγνωστης γυναίκας και του σεβάσμιου ιερέα. Ναι, δεν ήταν χωρίς σημασία το όνομα αυτό της Αγίας Ευνίκης. Προμηνούσε καθαρά την έκβαση του ιερού μας αγώνα. Και χωρίς ο αγαθός λευίτης να πει άλλη λέξη γύρισε προς το ιερό της εκκλησίας και έκανε, την πιο κατανυκτική παράκληση της ζωής του.

Πέρασαν από τότε τέσσερα χρόνια. Μετά το θρίαμβο του στρατού μας στην Αλβανία, ήρθε η φοβερή κατοχή. Κι’ ύστερα, ξανάλαμψε το φως της λευτεριάς στην πατρίδα μας. Ήρθε πάλι η 28η Οκτωβρίου. Η πρώτη ελεύθερη μεγάλη επέτειος του ιστορικού μας ΟΧΙ. Και η γυναίκα που την πρώτη μέρα του πολέμου είχε κάνει την παράκληση μέσα στον ναό του Αη-Γιώργη του Καρύτση στην Αγία Ευνίκη να δώσει την νίκη στην πατρίδα μας, δεν το ξέχασε. Έστειλε ένα μεγάλο ηλεκτρικό λαμπτήρα των πεντακοσίων κηρίων με την παράκληση ν’ ανάβεται στις 28 Οκτωβρίου για την Αγία Ευνίκη. Αλλά και ο σεβάσμιος ιερέας, που όλη αυτή η ιστορία του είχε κάνει βαθειά εντύπωση δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Παράγγειλε κι’ έφτιαξαν την εικόνα της Αγίας που βρίσκεται μέχρι σήμερα στον Ναό. Και με ενέργειές του έγραψαν οι μοναχοί του Αγίου Όρους την ακολουθία της, που ψάλλεται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου στον Αγιο Γεώργιο τον Καρύτση. Ένα από τα τροπάρια της ακολουθίας αυτής είναι και το εξής:

«Ελλήνων οι παίδες εν χαρά της Παρθενομάρτυρος Ευνίκης μνήμην την εύσημον πανηγυρίσωμεν. Αύτη γαρ την νίκην ημίν την περίβλεπτον κατά των πολεμίων δεδώρηται, ταις προς τον Κύριο ιεραίς αυτής δεήσεσι και καθείλεν αυτών τα φρυάγματα».

www.gonia.gr/gonia.php?article=2370&PHPSESSID=505339aad08dddde0505183c41c8b04b
τέλος παράθεσης


- το (*) δείχνει κινητή εορτή - δείτε εδώ για επεξήγηση υπολογισμού καθώς και για να επιλέξτε το έτος για να δείτε την νέα ημερομηνία των Ορθόδοξων κινητών εορτών, του Ορθόδοξου Πάσχα και άλλων σταθερών εορτών (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά κλπ).

- το (1), (2), (3) κλπ δείχνει ότι για το ίδιο όνομα υπάρχουν γιορτές και σε άλλες ημερομηνίες. Δεν έχει καμία σημασία ως προς την σημαντικότητα του Αγίου.

- τα ονόματα που δεν έχουν γνωστή ημερομηνία γιορτής και τα αναφέρουμε σαν "δεν γιορτάζει", σύμφωνα με τα δεδομένα του Ορθόδοξου Εορτολογίου γιορτάζουν των Αγίων Πάντων που είναι κινητή γιορτή. Δείτε εδώ

Το παρόν εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερα από 3800 Ελληνικά ονόματα και είναι το πληρέστερο Ελληνικό εορτολόγιο που υπάρχει σήμερα στο internet. Από τα ονόματα αυτά : τα 2800 ονόματα (750 πρωτογενή και 2085 παράγωγα και υποκοριστικά τους) σύμφωνα με τους Ορθόδοξους Συναξαριστές έχουν γνωστή ημερομηνία εορτής και τα 980 επιπλέον ονόματα δυστυχώς δεν γιορτάζουν δηλαδή η ημερομηνία γιορτής τους δεν έχει καταχωρηθεί στους Ορθόδοξους Συναξαριστές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος Αγιος ή Αγία που κάποτε έφερε το όνομα αυτό. Η έρευνα συνεχίζεται.

Πολύ σύντομα, σε ξεχωριστή βάση δεδομένων, θα προσθέσουμε επιπλέον 28000 Ελληνικά ονόματα όπως έχουν καταγραφεί μετά από επίπονη και πολύχρονη εργασία από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σε ξεχωριστό αρχείο έχουμε επίσης περιλάβει 65 ημέρες όπου γιορτάζονται ειδικά γεγονότα όπως πχ. Ημέρα της Μητέρας, Ημέρα του Πατέρα κλπ.

Εάν διαπιστώσετε κάποιο λάθος ή κρίνετε ότι πρέπει να εισάγουμε κάποιο επιπλέον όνομα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αμέσως μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Τα ονόματα τα έχουμε εισαγάγει με κεφαλαία και με πεζά (τονισμένα αλλά και χωρίς τόνο) ώστε να διευκολύνεται η αποδελτίωσή τους και συνεπώς η αναζήτησή τους από τις μηχανές αναζήτησης. Αλλες λέξεις για αποδελτίωση : εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει ο/η, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει ο/η, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023

Θέλουμε να έχετε υπ'όψη ότι (χωρίς χρέωσή σας ή άλλη υποχρέωσή σας) μπορείτε και εσείς αυτόματα να εμφανίζετε στις σελίδες σας το ποιός γιορτάζει με πάντα επίκαιρη ενημέρωση. Για την επιλογή εμφάνισης στο site σας (χρώματα κλπ) δείτε εδώ !!!

Αγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών παρά του Κυρίου αιτησώμεθα


Copyright © www.eortologio.gr All Rights Reserved.

εγγραφείτε στο newsletter μας

λέξεις για αποδελτίωση : εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει ο/η, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει ο/η, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

click here to go to www eortologio gr - εορτολόγιο home page

Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη.com

Valid HTML 4.01 Transitional