click here to find us on Facebook   ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024 - GREEK NAME DAYS

  

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ WEBMASTERS (http σε https) : Στο script του εορτολογίου αλλάξτε από http://www.eortologio.gr/.. σε https://www.actus.gr/..
ATTENTION TO WEBMASTERS (http to https) : At the eortologio script, change from http://www.eortologio.gr/.. to https://www.actus.gr/..
site update 01/01/2024 : α. Αναπροσαρμόστηκαν οι ημερομηνίες των κινητών γιορτών του έτους 2024, β. έχει προστεθεί Google Calendar για το 2024

Home επιλέξτε αρχικό γράμμα ονόματος  right arrow eortologio Α+ Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
επιλέξτε μήνα  right arrow eortologio Ιαν Φεβ Μάρ Απρ Μάι Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπ Οκτ Νοέ Δεκ χωρίς γιορτή visit our greek eortologio name days page in English- το εορτολογιο με Λατινικούς χαρακτήρες δηλ. Greeklish in English
βιβλίο επισκεπτών υπολογισμός Πάσχα & κινητών γιορτών μικτά ονόματα οι πηγές μας links διάφορα άρθρα news feed
click here to go to www eortologio gr - rss news feeds page
click here to go to www eortologio gr - rss news feeds page
Google Calendar:
+ Ελληνικά 2024
+ Αγγλικά 2024
site map διαφημιστείτε στο eortologio.gr εικόνες για το site σας προσθέστε το εορτολόγιο στο site σας επικοινωνήστε μαζί μας
Jesus fish sign - Σήμα Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.
εγγραφείτε στο newsletter μαςclick for www eortologio gr freebies, igoogle, gadget, my-yahoo, forum, blog - εορτολόγιο freebies
προσθέστε το εορτολόγιο στις σελίδες σας

click for www namedays gr freebies, igoogle, gadget, my-yahoo, forum, blog - namedays freebies
add namedays to your pages

webmaster freebies : Εμφανίστε και εσείς στις σελίδες σας το ποιός γιορτάζει με πάντα επίκαιρη ενημέρωση. Δείτε εδώ για λεπτομέρειες. Η παροχή αυτή είναι δωρεάν χωρίς χρέωση ή άλλη υποχρέωσή σας !!!Συναξαριστής
24  Ιουνίου

ΚΟΡΗ (*) (Κόρη, Κορη)


ΑΓΙΑ ΚΟΡΗ

Απο το site του Δημοτικού Σχολείου ΔΙΟΥ αντιγράφουμε τα εξής :

Η περιοχή της Αγιας Κόρης βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλ. από το χωριό Βροντού. Στο τέρμα του δρόμου στους πρόποδες του Ολύμπου δεν φαίνεται το εκκλησάκι της Αγίας Κόρης, θα φανεί μόνο αν κατεβούμε χαμηλά στη χαράδρα από τα 175 σκαλοπάτια τότε θα αντικρίσουμε κάτω στο ποτάμι την Αγία κόρη. Υπάρχουν πολλές διηγήσεις σε ένα βιβλίο του Λάζαρου Τσακιρίδη θεολόγου καθηγητού, που αναφέρονται στην Αγία Κόρη και μας λένε ότι καταγόταν απΆτα Ζαγοροχώρια. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν μια όμορφη κοπέλα.

Κάποιος τούρκος πάσας θέλησε να την πάρει στο χαρέμι του. Κάποιος πήγε και την ειδοποίησε. Αυτή πήρε μαζί της μια εικόνα της Παναγίας με το Χριστό αγκαλιά και έφυγε στα βουνά για να μην την πιάσουνε. Περπατώντας έφτασε στην παλιά Βροντού και κρύφτηκε στην χαράδρα. Εκεί έζησε λίγο καιρό. Πεθανε σύντομα από την ασιτία και το κρύο.

Πως έφτασε από τα Ιωάννινα στον Ολυμπο; Την εξήγηση έδωσε το 1972 ο Νικόλαος Παπαμάνος ιεροψάλτης και αγιογράφος στη Βροντού. Πολλοί κάτοικοί από τα Ζαγόρια Ιωαννίνων και το Δίστρατο ερχόντουσαν και δούλευαν σαν υλοτόμοι. Ετσι ήρθε και Αγία Κόρη μαζί τους. Κάποιος βοσκός βρήκε το άψυχο κορμί ειδοποίησε τους χωρικούς. Στο σημείο εκείνο κοντά σε ένα δέντρο αναβλύζει το άγιασμα. Οι χωρικοί έκαναν εκκλησάκι το ονόμασαν Αγία Κόρη γιατί ποτέ δεν έμαθαν το όνομά της.

Πρέπει να έζησε περίπου τέλος του 1800 με αρχές του 1900. Όποιος έχει πίστη στην Αγία Κόρη θεραπεύεται. Μια γυναίκα τυφλή βρήκε το φως της κάποιος ανάπηρος περπάτησε. Ένα παιδί με πληγές έγινε καλά.

Συνήθιζαν να επισκέπτονται το εκκλησάκι αμίλητοι. Δεν πήγαιναν κοντά στο εκκλησάκι το ζευγάρι άνδρας και γυναίκα συγχρόνως επειδή η Αγια κόρη ήταν παρθένος. Δεν ξαναπήγαιναν την ίδια ημέρα για δεύτερη φορά.

Ακόμη συνήθιζαν να αφήνουν διάφορα ρούχα ή μανδήλια στα γύρω κλαδιά, με την ελπίδα να θεραπευθούν από ασθένειες ή τα έκαναν αφιέρωμα για να πάρουν ευλογία.

Σήμερα αυτά έχουν λησμονηθεί. Καθώς κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια, αν σταματήσουν σε ένα απότομο σημείο που στρίβουν τα σκαλιά και κοιτάξουν απέναντι θα διακρίνουν με δυσκολία μέσα στα κλαδιά την σπηλιά.

Σε αυτή μέσα κοιμόταν η Αγία Κόρη. Η εικόνα που είχε μαζί της η Αγια Κόρη σωζόταν περίπου μέχρι το 1940. Στο αγιολόγιο δεν υπάρχει ημερομηνία εορτής της Αγία Κόρης. Μόνο στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής είναι αναγνωρισμένη και η επίσημη αναγνώριση της εκκρεμεί.

Στις μέρες μας η πανηγύρι γίνεται την ημέρα της Αγίας Τριάδας.

Η εκκλησία λειτουργεί όταν κάποιος θα κάνει άνοιγμα ή όταν έχουν Βάπτισμα ή όταν γίνεται γάμος.

Αλλη μία Αγιογραφία της Αγίας Κόρης :

τέλος παράθεσης


- το (*) δείχνει κινητή εορτή - δείτε εδώ για επεξήγηση υπολογισμού καθώς και για να επιλέξτε το έτος για να δείτε την νέα ημερομηνία των Ορθόδοξων κινητών εορτών, του Ορθόδοξου Πάσχα και άλλων σταθερών εορτών (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά κλπ).

- το (1), (2), (3) κλπ δείχνει ότι για το ίδιο όνομα υπάρχουν γιορτές και σε άλλες ημερομηνίες. Δεν έχει καμία σημασία ως προς την σημαντικότητα του Αγίου.

- τα ονόματα που δεν έχουν γνωστή ημερομηνία γιορτής και τα αναφέρουμε σαν "δεν γιορτάζει", σύμφωνα με τα δεδομένα του Ορθόδοξου Εορτολογίου γιορτάζουν των Αγίων Πάντων που είναι κινητή γιορτή. Δείτε εδώ

Το παρόν εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερα από 3800 Ελληνικά ονόματα και είναι το πληρέστερο Ελληνικό εορτολόγιο που υπάρχει σήμερα στο internet. Από τα ονόματα αυτά : τα 2800 ονόματα (750 πρωτογενή και 2085 παράγωγα και υποκοριστικά τους) σύμφωνα με τους Ορθόδοξους Συναξαριστές έχουν γνωστή ημερομηνία εορτής και τα 980 επιπλέον ονόματα δυστυχώς δεν γιορτάζουν δηλαδή η ημερομηνία γιορτής τους δεν έχει καταχωρηθεί στους Ορθόδοξους Συναξαριστές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος Αγιος ή Αγία που κάποτε έφερε το όνομα αυτό. Η έρευνα συνεχίζεται.

Πολύ σύντομα, σε ξεχωριστή βάση δεδομένων, θα προσθέσουμε επιπλέον 28000 Ελληνικά ονόματα όπως έχουν καταγραφεί μετά από επίπονη και πολύχρονη εργασία από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σε ξεχωριστό αρχείο έχουμε επίσης περιλάβει 65 ημέρες όπου γιορτάζονται ειδικά γεγονότα όπως πχ. Ημέρα της Μητέρας, Ημέρα του Πατέρα κλπ.

Εάν διαπιστώσετε κάποιο λάθος ή κρίνετε ότι πρέπει να εισάγουμε κάποιο επιπλέον όνομα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αμέσως μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Τα ονόματα τα έχουμε εισαγάγει με κεφαλαία και με πεζά (τονισμένα αλλά και χωρίς τόνο) ώστε να διευκολύνεται η αποδελτίωσή τους και συνεπώς η αναζήτησή τους από τις μηχανές αναζήτησης. Αλλες λέξεις για αποδελτίωση : εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει ο/η, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει ο/η, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023

Θέλουμε να έχετε υπ'όψη ότι (χωρίς χρέωσή σας ή άλλη υποχρέωσή σας) μπορείτε και εσείς αυτόματα να εμφανίζετε στις σελίδες σας το ποιός γιορτάζει με πάντα επίκαιρη ενημέρωση. Για την επιλογή εμφάνισης στο site σας (χρώματα κλπ) δείτε εδώ !!!

Αγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών παρά του Κυρίου αιτησώμεθα


Copyright © www.eortologio.gr All Rights Reserved.

εγγραφείτε στο newsletter μας

λέξεις για αποδελτίωση : εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει ο/η, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει ο/η, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

click here to go to www eortologio gr - εορτολόγιο home page

Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη.com

Valid HTML 4.01 Transitional