ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024
καλώς ήλθατε!!!

διαφήμιση τριτων-3rd party adverisment

Συναξαριστής
15  Αυγούστου

όνομα: ΚΡΥΣΤΑΛΛΩ (Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια, Κρίστι, Κρύστα)

 
Η Κρυσταλλία (Κρυστάλλω, κ.λ.π.) γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, απο την Παναγία την Κρουσταλλένια. Το μοναστήρι της Παναγίας της Κρουσταλλένιας βρίσκεται στο Νομό Λασιθίου στην Κρήτη και γιορτάζει τον δεκαπεντάυγουστο.

Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας

Η μονή Κρουσταλλένιας με την πλατιά ακτινοβολία της αναδείχτηκε σε φρουρότης ορθοδοξίας, ενίσχυσε τη θρησκευτική συνείδηση του λαού, διατήρησε τηχριστιανική παράδοση και βοήθησε σε δύσκολους καιρούς εθνικές υποθέσεις. Ημονή χτισμένη στην κορυφή πέτρινου δασοσκεπούς εξάρματος, σε μια αρμονικήσύνδεση του δομημένου με το φυσικό περιβάλλον, χρονολογείται κατά πάσαπιθανότητα, από τη Β' Βυζαντινή περίοδο (961-1204).

Από τα πρώτα χρόνια της βενετοκρατίας η μονή 'γίνεται ενεργός τόποςξεσηκωμού και ορμητήριο επαναστατικών εξεγέρσεων, για την αποτίναξη τουβενετικού ζυγού και την απελευθέρωση της Κρήτης. Αν στην Αγία Λαύρα υψώθηκεη σημαία της επανάστασης το 1821, στη Μονή Κρουσταλλένιας υψώθηκαν καικυμάτιζαν πολλές φορές απελευθερωτικά λάβαρα και σημαίες των μεγάλων αγώνωντης Κρήτης. Η παρουσία της στη θρησκευτική εξέδρα και το ιστορικό προσκήνιουπήρξε συνεχής και αδιάκοπη. Μόνο κατά την περίοδο ερήμωσης του Λασιθίου(1284-1514) το σήμαντρο της έπαψε να χτυπά και ακολούθησε τη σκληρή μοίρατου υπόλοιπου λασιθιώτικου λαού. Οι μοναχοί πήραν το δρόμο της ξενιτιάς, οπρώτος ναός καταστράφηκε από την επιδρομή του εχθρού ή τη φθοροποιό επίδρασητου χρόνου και βυθίστηκε στη μακρόχρονη νάρκη της σιωπής.

Γύρω στο 1545 χτίζεται και πάλι το μοναστήρι στη θέση του παλαιού απότιςαδελφές Παλλαντία και Θεόκλητη Ντανασή, ηγουμένισσες των Μονών Παναγίας τουΣπηλαίου και Αγίας Μαρίνας της Πελοποννήσου αντίστοιχα.

Στην επανάσταση του 1821, στη διάρκεια δηλαδή του μεγάλου ξεσηκωμού ηιστορία επιφυλλάσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στη μονή.Τόσο κατά το στάδιο προετοιμασίας του αγώνα, όσο και κατά τη διάρκεια τηςεξέγερσης, μοναστήρι με το φιλικό ηγούμενο της Γερβάσιο, υπήρξε το καταφύγιοτων χαΐνηδων, τον αγώνα των οποίων βοήθησε ποικιλοτρόπως. Οταν το Γενάρη του1823 μεγάλη δύναμη αιγυπτιακού στρατού υπό τον Χασάν Πασά ξεχύνεται στοΛασίθι, η μονή πληρώνει ακριβά το τίμημα της συμμετοχής της στον αγώνα Τομοναστήρι που βρίσκεται στο πρώτο πέρασμα του εχθρού αφού κατεβαίνει από τηνπεριοχή της Αλέξαινας παραδίνεται στη φωτιά μετά τη λεηλασία του. Το μέγεθοςτης καταστροφής και των υλικών γενικότερα ζημιών, καθώς και η πενία πουβυθίζεται το μοναστήρι εξάγονται συμπερασματικά από το ότι μόλις το 1862ανακαινίζεται και παραδίνεται σε ολοκληρωμένη πια μορφή, στη θεία λατρεία.

Κατά τη μεγάλη επανάσταση του 1866-69, η μονή γίνεται έδρα της ΕπαναστατικήςΕπιτροπής του Αγώνα. Μέρος επίσης από τα πολεμοφόδια και το πρόχειροεργαστήριο κατασκευής φυσιγγίων, βρίσκονται στην Κρουσταλλένια Στον ιστό τουμοναστηριού κυματίζει η σημαία των Επαναστατών. Οπως ήταν φυσικό τηνκαταστροφή του Λασιθίου δε μπορούσε να αποφύγει και η Κρουσταλλένια Ετσικάηκε με ορισμένα γειτονικά χωριά στις 29 του Μάη 1867. Η Εκθεση Ωμοτήτωντης Μητρόπολης Κρήτης αναφέρει σχετικά: «Ταύτην την ήμέραν (29 Μαΐου)επυρπολήθηιη καιή μονή Κρουσταλλένιας, και σήμερον είναι σωρός ερειπίων». Οιμοναχοί άρχισαν και πάλι χωρίς καθυστέρηση, το αναστηλωτικό καιανακαινιστικό τους έργο.

Αλλά και στην πιο πρόσφατη εθνική μας περιπέτεια (1941-45), ο ρόλος τηςμονής υπήρξε και πάλι σημαντικός. Τμήματα ελληνικών δυνάμεων ακούμπησαν μεεμπιστοσύνη στο μοναστήρι, που τους περιέθαλψε και τους βοήθησε. Αποτέλεσμακαι πάλι η εκδίωξη των μοναχών. Βοήθησε ακόμα σημαντικά τον αντιστασιακόαγώνα με την τροφοδοσία των ανταρτικών ομάδων που δρούσαν γύρω από το ορεινόσυγκρότημα της Δίκτης, αλλά και με τη συμμετοχή του ίδιου του ηγουμένουΕρμολάου Κασαπάκη στην Εθνική Αντίσταση για την οποία φυλακίστηκε δύο φορές.

Η μονή γνώρισε ακόμα και μια άλλη πλευρά της ναζιστικής αντίληψης.Μετατράπηκε σε στρατόπεδο πολιτικών κρατούμενων από το Φεβρουάριο του 1943.Οι διαρρυθμίσεις που έγιναν επέφεραν μεγάλες καταστροφές στα κελιά τωνμοναχών και τις αποθήκες της μονής Σημαντική επίσης ζημιά δημιούργησαν στοφυσικό περιβάλλον, με την αποκοπή μεγάλου αριθμού υπεραιωνόβιων πρίνων καιδρυών.

Ο ρόλος όμως της μονής δεν περιορίστηκε μόνο στα εθνικοθρησκευτικά πλαίσια.Ο ζήλος και το ενδιαφέρον των μοναχών επεκτάθηκαν και κάλυψαν και τομορφωτικό τομέα, αφού είχαν φροντίσει για την παροχή της κατώτερης παιδείας.Από τα μέσα του προπερασμένου αιώνα και ως το 1926 λειτούργησε ένα από ταπαλαιότερα σχολεία στο Νομό Λασιθίου για στοιχειώδη έστω μόρφωση. Το σχολείομάλιστα λειτούργησε χωρίς διακοπή, παρά τις επαναστατικές εξεγέρσεις, τιςανωμαλίες και τις απαρασάλευτες δυσκολίες της εποχής. Είναι λοιπόν και απότην πλευρά αυτή αξιόλογη και αξιομνημόνευτη η προσφορά της.

σημείωση από eortologio admin : Παρακαλούμε πολύ τους επισκέπτες τών σελίδων μας εάν βρεθούν στην Κρήτη και επισκευτούν το Μοναστήρι να μας στείλουν φωτογραφία της άγιογραφίας της Παναγίας για να την δημοσιεύσουμε. Εάν βέβαια βρούν και κάποιο βιλιαράκι με την ιστορία της Μονής θα θέλαμε να το δούμε.
τέλος παράθεσης

Οροι Χρήσης του κόμβου μας  |  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  |  click here to find us on Facebook το γκρουπ μας στο FB

Copyright © www.eortologio.gr All Rights Reserved.


λέξεις για αποδελτίωση: εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, orthodox, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei